God miljö ger goda grannar

Dålig luftkvalitet, brist på gröna ytor och buller. Det kan skapa missnöje med grannskapet. God miljö bidrar dock till goda grannar, visar en tysk studie.

God miljö ger goda grannar

Studiens syfte var att i en integrerad analys se hur urbana miljömässiga faktorer påverkar upplevelsen av den fysiska och psykiska hälsan. Men också hur det påverkar hälsosamma beteenden så som rökning och motion.

Forskarna kategoriserade kvarter som hög- och lågbelastade beroende på nivåer av buller, luftkvalitet och kvadratmeter grönområde. De boende i de olika kvarteren fick sedan svara på undersökningar om sin uppfattning av miljöfaktorer samt sin tillfredsställelse med kvarteret, hälsobeteende, fysiska hälsa och psykiska symptom som depression och oro.

Resultaten visar på skillnader mellan de olika kvarten. Boende i högbelastade områden rapporterade mer trafikbuller och mindre belåtenhet med sitt grannskap. De rapporterade också ett mer ohälsosamt beteende men påstod sig inte ha sämre fysik eller mer psykiska besvär än boende i lågbelastade områden.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.