Förnybart knappar in på kolet

I måndags släppte International Energy Agency, IEA, sin årliga rapport. Stort fokus ligger på energieffektivisering, förnybara bränslen och förändrade olje- och gasflöden.

Den globala energikartan förändras på ett dramatiskt sätt, skriver IEA i sin sammanfattning av rapporten World Energy Outlook. Främst handlar det om den stora ökningen i olje- och gasproduktion i USA. Enligt beräkningar blir landet en nettoexportör av naturgas vid 2020. Och vid år 2035 går 90 procent av Mellanösterns olja till Asien.

Tittar man på nuläget är fossila bränslen fortfarande det som driver världens bränslebehov. Bidragen till dessa bränslen ökade under fjolåret med hela 30 procent. Men förnybara bränslen knappar in på kolet och blir den näst största källan till värme och el 2015 och klättrar upp till förstaplatsen år 2035. Men IEA konstaterar att denna utveckling är beroende av fortsatta bidrag till de förnybara energikällorna.

I rapporten konstateras också att vi till 2035 kan spara energi som motsvarar en femtedel av vad den globala efterfrågan var under 2010. Energieffektivisering är lika viktigt som energiutbudet, menar författarna.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.